Løvenskiold-Vækerø 375 år!

I år fyller Løvenskiold-Vækerø 375 år! Historien går tilbake til 13. januar 1649 da de første eiendommene i Sørkedalen og Maridalen ble kjøpt. Siden den gang har eiendommene tilhørt samme slekt, og i dag er det 13. generasjons eier som leder virksomhetene - og flere skal det bli!

Det er en lang reise selskapet har vært gjennom siden den gang. Med skogbruket, jernverkene og trelastvirksomhetene som grunnstener, er Løvenskiold-Vækerø i dag utviklet til en bedrift med omfattende virksomheter innen både handel og eiendom. Løvenskiold-Vækerø har med blikket rettet fremover skapt historie og utviklet en fremtidsrettet familiebedrift - i et evighetsperspektiv!

Løvenskiold-Vækerø som er en av Norges eldste bedrifter, har gjennom historien hatt ledere med markante roller i landets historie og utvikling. Flere av de tidligere eierne, som Peder Anker, grev Herman Wedel Jarlsberg og statsminister Carl Otto Løvenskiold, er alle knyttet til store begivenheter i norsk historie.

Åpning av Skulpturparken 2023

22. august ble nok et flott kunstverk plassert i Skulpturparken på Bærums Verk. Til stor begeistring for de over 200 fremmøtte ble skulpturen “Skrukketrollet” av Elena Engelsen avduket denne fine og varme sensommerkvelden.

Med hele 32 unike og representative kunstverk omfatter nå Skulpturparken på Bærums Verk et bredt utvalg av de mest anerkjente norske kunstnere fra vår tid.

Elena Engelsen er en av Norges fremste billedhugger og arbeider for det meste i leire og støper sine skulpturer i bronse. Hun er mest kjent for sine vakre dyreskulpturer, naturtro og realistiske eller i en mer abstrakt form. Et av hennes hovedverk er skulpturen Tiger på Jernbanetorget ved Oslo S.

Professor i arkitektur Thomas Thiis-Evensen presenterte Elena og hennes kunstnerskap på en entusiastisk og humoristisk måte. Med assistanse fra Lise Løvenskiold og kunstneren selv sto de tre for avdukingen av årets skulptur.

I vakre omgivelser og til vakre toner fra Bærums Verk Musikkorps og Frida Ånnevik ble det atter en gang en vellykket åpning av Skulpturparken på Bærums Verk.

🔗 Les mer om Skulpturparken her




150 år gamle trær fra Løvenskiold og Nordmarka skaper bærekraft i nytt prestisjebygg

Løvenskiold leverer gammelt tømmer fra Nordmarka som skal benyttes som fasadekledning til Veidekkes nye hovedkontor på Ulven. Carl Otto Løvenskiold og et hogstlag fra Løvenskiold Skog, sammen med ledere fra Veidekke og OBOS, har nylig avvirket 150 til 180 år gamle trær ved Stryken stasjon i Nordmarka. Tømmeret skal brukes til fasaden på Veidekkes nye hovedkontor som er under oppføring på Ulven i Oslo.

Veidekke Bygg har fått i oppdrag av Ulven B1 Næringstomt AS (50/50 OBOS og Veidekke ASA) å bygge nytt hovedkontor for Veidekke på Ulven i Oslo. Prosjektet har høye miljøambisjoner og innovative løsninger. Totalentreprisen har en verdi på 403 millioner kroner ekskl. mva.

Det nye hovedkontoret til Veidekke vil være et foregangsbygg innen bærekraft og miljø. Bygget skal sertifiseres etter miljøstandarden BREEAM-NOR Excellent, og vil oppnå en klimagassreduksjon på over 50 % sammenlignet med referansebygg. Dette blir for eksempel første gang i Norge at knust betong fra et riveprosjekt erstatter 100 % av jomfruelige steinmasser i den nye betongen i bygget.

Hovedkontoret vil ha en størrelse på 11 300 m2 over seks etasjer, og vil dimensjoneres for 600 arbeidsplasser, hvor noen skal leies ut. Veidekke er svært fornøyd med å kunne sette i gang byggingen av deres nye hovedkontor, og vil bruke helt nye bærekraftige og sirkulære løsninger for å redusere negativ påvirkning på klima og miljø.

Det tidligere industriområdet på Ulven øst i Oslo er i ferd med å bli omgjort til en helt ny bydel med rundt 2000 boliger og 5000-6000 arbeidsplasser. Veidekke har allerede bygget nye boliger for OBOS, og de første beboerne har allerede flyttet inn. Kafé og nærbutikk er allerede på plass i området, og store grønne gårdsrom, lekeplasser og en park vil bidra til å skape et attraktivt område å jobbe, leve og bo i.

Løvenskiold har levert gammelt tømmer fra Nordmarka til Veidekkes nye hovedkontor. Tømmeret av sentvokst malmfuru vil bli skåret på et lokalt sagbruk, lufttørket gjennom sommeren, og deretter høvlet til kraftig spaltekledning i ulike bredder. Dette gir en ekstra dimensjon til bygget, som ikke bare vil være en banebrytende løsning innen bærekraft og miljø, men også vil ha en unik historisk verdi. Det viser også hvordan det er mulig å ta vare på naturen samtidig som man bygger nye og moderne bygg. Vi i Løvenskiold håper at dette prosjektet vil inspirere flere til å ta miljøhensyn i byggebransjen og å ta vare på vår felles naturarv.

VEIDEKKES BÆREKRAFTSMÅL

Veidekke velger 150 år gammelt tømmer fra Løvenskiold og Nordmarka som spaltekledning til deler av fasaden på deres nye hovedkontor.

• Redusere klimagassutslipp i samsvar med Parisavtalen og Science Based Target

• Halvere klimagassutslipp i hele verdikjeden år for år til 2030

• Oppnå netto null innen 2045

• Unngå alvorlige arbeidsskader og redusere totale skadetall med 20 % årlig

• Styrke mangfoldet i virksomheten 

Sterk organisk vekst for Løvenskiold-Vækerø i 2022

Løvenskiold-Vækerø økte omsetningen til MNOK 5 905 i 2022. Konsernets EBITDA resultat ble MNOK 207.

Markedet for byggevarer har i 2022 hatt et markert trendskifte med gradvis svekkelse gjennom året. Usikkerhet knyttet til prisbilde med betydelige prisøkninger og økte byggekostnader samt renteøkninger, har påvirket aktivitetsnivået i markedet negativt.

Samlet ble det et tilfredsstillende resultat for konsernet Løvenskiold-Vækerø i 2022.

Løvenskiold-Vækerø har i 2022 videreført offensive tiltak for å styrke fremtidig konkurransekraft og langsiktig lønnsomhet, og et betydelig investeringsprogram på MNOK 249 har blitt gjennomført. I konsernets virksomheter har det blitt investert i kjøp av bolig- og næringseiendommer og to nye byggevarehus med et samlet areal på 18 000 kvm. I tillegg er det gjennomført omfattende effektiviseringstiltak.

«Jeg er tilfreds med resultatet for Løvenskiold-Vækerø i 2022 når vi tar hensyn til den mer krevende markedsutviklingen gjennom året. Alle ansatte i konsernet har gjort en enestående innsats for å betjene våre kunder på en tilfredsstillende måte og har bidratt til sterk organisk vekst»

- Carl Otto Løvenskiold -

Konsernets omsetning ble MNOK 5 905 som er en økning på MNOK 384 fra 2021. Resultat før skatt ble MNOK 163 og EBITDA ble MNOK 207. Samlet egenkapital utgjør MNOK 1 243.

Konsernet største virksomhet er Løvenskiold Handel med Maxbo-kjeden, som har en ledende posisjon i det norske byggevaremarkedet. Kjeden henvender seg både til forbruker- og proffmarkedet, og består av 63 varehus lokalisert i Sør-Norge. Maxbo har en sterk faghandelsprofil og er en fullsortimentsleverandør av byggevarer, jernvarer og interiørprodukter. Selskapet har i 2022 gjennomført en betydelig investering i nytt ERP-system. Dette sikrer en fremtidsrettet IT-plattform som vil bidra til konkurransekraft og effektiv drift. 

Løvenskiold Eiendom forvalter og utvikler konsernets portefølje av næringsbygg og har ansvar for 125.000 kvm. forretnings-, lager- og industribygg. Selskapet utvikler bolig-prosjekter, både i egen regi og i samarbeid med andre eiendomsselskaper. En rekke eiendomsprosjekter innenfor både næring og bolig ble igangsatt i 2022.

Åpning av Skulpturparken 2022

En ny skulptur er plassert i Skulpturparken på Bærums Verk, og i år var det stålskulpturen «Pilegrim» av Sverre Wyller som ble avduket.

«Pilegrim» er 6,5 meter høy og 2,5 tonn tung og er laget av stålrester fra et asfaltbruk og malt i en blåturkis farge.

Inntil nylig har den stått i Erkebispegården i Trondheim, men nå står den på en høyde ved siden av handelshuset, der gamle Lommedalsveien gikk.

Det var direktør på Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo med assistanse fra Lise Løvenskiold og kunstneren selv som sto for selve avdukingen.

Åsmund Thorkildsen, tidligere direktør for Drammens museum, holdt en tale om Sverre Wyller og hans kunstnerskap.

Bærums Verk Musikkorps og visesanger Kari Bremnes sto for underholdningen til stor glede for de over 200 fremmøtte.

🔗 Les mer om Skulpturparken her

Solid resultatforbedring i Løvenskiold-Vækerø i 2021

 

Løvenskiold-Vækerø økte omsetningen til MNOK 5 521 i 2021. Konsernets resultat før skatt ble MNOK 325 som er en forbedring på MNOK 152.

2021 ble et år med meget positiv utvikling og vesentlig resultatforbedring for konsernet Løvenskiold-Vækerø. Det har vært et høyt aktivitetsnivå med økt etterspørsel i de markedsområder som konsernets virksomheter betjener.  

Løvenskiold-Vækerø har i 2021 videreført offensive tiltak for å styrke fremtidig konkurransekraft og langsiktig lønnsomhet, og et omfattende investeringsprogram på MNOK 603 har blitt gjennomført. I konsernets virksomheter har det blitt investert i kjøp av bolig og næringseiendommer, handelsbedrifter og effektiviseringstiltak.

Covid-19 medførte også i 2021 driftsmessige utfordringer, og konsernet har til enhver tid tilpasset seg myndighetenes retningslinjer og prioritert tiltak for å hindre smitte.

«Jeg er svært fornøyd med resultatet for Løvenskiold-Vækerø i 2021 som representerer en betydelig fremgang. 2021 var et spesielt år med stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av Covid-19 og et lite forutsigbart markedsbilde. Alle ansatte i konsernet har gjort en enestående innsats for å betjene våre kunder på en tilfredsstillende måte og har bidratt sterkt til det meget gode resultatet», sier eier og konsernsjef Carl Otto Løvenskiold.

Konsernets omsetning ble MNOK 5 521 som er en økning på MNOK 68 fra 2020. Resultat før skatt ble MNOK 325 som er MNOK 152 bedre enn foregående år. Samlet EBITDA ble MNOK 284 (MNOK 292).

Løvenskiold Handel med Maxbo-kjeden har beholdt sin ledende posisjon i det norske byggevaremarkedet. Kjeden som henvender seg både til forbruker- og proffmarkedet, består av 63 varehus, hvorav 7 er franchisedrevet. Alle varehus er lokalisert i Sør-Norge. Maxbo har en sterk faghandelsprofil og er en fullsortimentsleverandør av byggevarer, jernvarer og interiørprodukter.

Selskapet hadde i 2021 en samlet omsetning på MNOK 5 228 som innebærer en økning på MNOK 124. Løvenskiold Handels resultat viste en svak tilbakegang og EBITDA ble MNOK 212. Dette kan henføres til Covid-19 og en omfattende nedstenging av varehus, samt ekstraordinære kostnader knyttet til implementering av nytt ERP-system i selskapet.

Løvenskiold Eiendom fikk også i 2021 et tilfredsstillende resultat med en EBITDA på MNOK 94. Konsernets eiendomsselskaper hadde i 2021 samlede inntekter på MNOK 146.

Løvenskiold Eiendom forvalter og utvikler konsernets portefølje av næringsbygg og har ansvar for 125.000 kvm. forretnings-, lager- og industribygg. Selskapet utvikler bolig-prosjekter, både i egen regi og i samarbeid med andre eiendomsselskaper. En rekke eiendomsprosjekter, omfattende næringsbygg og boliger ble igangsatt i 2021, og markedet for boliger var preget av stor aktivitet med et samlet salg av 210 boliger i prosjekter hvor Løvenskiold Eiendom er involvert.

For Maxbo har Løvenskiold Eiendom gjennomført bygging av moderne varehus i Ås og på Forus i Stavanger med et samlet areal på 18 000 kvm.